Skip to main content

LA MONA DE PASQUA TRADICIONAL

mona pasqua xocolata

La mona de Pasqua a Catalunya és una tradició de segles i simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat, i l’ou que solen sempre portar significa el principi de la vida.

Per què es diu mona de Pasqua?

Al segle XV se situa l’origen de la paraula «mona». Hi ha qui diu que prové de la paula en àrab «munna», que significa obsequi, ofrena i / o «provisió de la boca».

Com és la mona tradicional?

Tradicionalment, quan es feia a casa, era un tortell circular amb una massa semblant a la del pa, però més ensucrada, feta a partir de farina, ou i sucre, amb ous de gallina incrustats.

De fet, menjar ous per Pasqua no és una tradició únicament catalana, sinó que és una pràctica molt estesa en molts pobles d’Europa, on a més hi ha el costum de buidar, pintar i decorar aquests ous. Es creu que els ous es posaven simbolitzant la fertilitat. La tradició deia que s’havia de posar un ou per cada any d’edat del nen, encara que la mona mai superava els 12 ous, perquè només es regalava fins que el nen fes la primera comunió.

Quan i com canvia la tradició?

Durant el segle XIX apareix la xocolata procedent d’Amèrica, i és en aquest moment quan la tradicional forma de la mona comença a canviar.

A partir d’aquí, la mona comença a rebre formes més elaborades. El pastís comença a elaborar-se amb farina, sucre, mantega, ous i xocolata. Es perd la senzillesa inicial i les presentacions són més complexes. Avui en dia, les mones de Pasqua es decoren amb plomes, fruita confitada, ous o altres figures de xocolata que acostumen a representar famosos del món de l’esport, personatges de sèries infantils

Conservant la tradició…

Al Forn Cal Mosso, t’animem a que les mones de Pasqua conservin l’escència amb la que va començar la tradició. La mona està elaborada amb farina, sucre, mantequilla, ous, massa mare, sal, canella, vainilla i llimona. Boníssima!! Un ou de xocolata i unes plumes són la decoració per acompanyar aquest dolç !!

Conservant la tradició de la mona

Al Forn Cal Mosso, t’animem a que les mones de Pasqua conservin l’escència amb la que va començar la tradició. La mona està elaborada amb farina, sucre, mantequilla, ous, massa mare, sal, canella, vainilla i llimona. Boníssima!! Un ou de xocolata i unes plumes són la decoració per acompanyar aquest dolç !!