Skip to main content

Quan arriba el dia 31 d’octubre conegut com el dia de tots els sants o castanyada un dels dolços que mai falten en les taules de Catalunya són els panellets. En aquest article t’explicarem com cuinar panellets i la seva història.

Un dels llocs més recomanats per encarregar panellets és a Cal Mosso, ja que disposen de gran quantitat de varietats i estan elaborats amb ingredients de màxima qualitat, com per exemple el pinyó que és de la nostra terra.”Ens el porta un pinyonaire de 3era generació, que té camps de pins i cull les seves pròpies pinyes de les que extreu els nostres pinyons!!”.

Com fer panellets, recepta tradicional

Ingredients per cuinar panellets

La recepta tradicional dels panellets de pinyons per la Castanyada és molt fàcil i senzilla, ja que es basa en només de 4 ingredients:
– Clara d’ou 125 gr
– Sucre 500 gr
– Ametlla molta de marcona 500 gr
– Pinyons de la nostra terra (Si els volem de pinyons!!)

Pasos per cuinar panellets

Per preparar els millors panellets haureu de seguir els següents passos:

  1. Peseu i prepareu tots els ingredients
  2. Barregeu el sucre i la farina d’ametlla i comenceu a remenar entre 3 i 5 minuts. (Si ho esteu fent amb la termomix, heu de fer servir la pala per remenar).Heu de veure que el massapà perd una mica d’humitat però que segueix sent enganxós, no sec.
  3. Posarem el massapà en un recipient per tal de tapar-lo amb un film (el film ha d’anar enganxat a sobre el massapà perquè no s’empelli) i deixeu-lo refredar.
  4. Una vegada fresc, el barrejarem amb la clara d’ou i ho barrejarem bé amb les mans ben netes. Posteriorment el taparem amb el film transparent i el tornarem a deixar reposar però aquest cop durant 12 hores aproximadament a la nevera.

Aquí tenim fet el massapà per fer diferents tipus de panellets. Si el que estem pensant fer és la recepta de panellets de pinyons, hem de fer el següent:

  1. Barrejar el pinyó amb un ou batut per tal que al fer les boles de massapà aquest pinyó s’enganxi.
  2. Aleshores, treiem uns 300grs de massapà, el deixem una estona fora de la nevera, i aleshores quan s’ha temperat fem boles d’uns 10 o 11 grams cada una.
  3. Preparem els pinyons a un costat i anem agafant les boles i enganxant els pinyons. (Per enganxar els pinyons, hem d’agafar un grapat de pinyons dels barrejats amb l’ou, ens hem de posar la bola de massapà entre les mans i amb suavitat, sense apretar, anar fent una bola i els pinyons s’aniran enganxant).
  4. Els anem posant en una safata sobre paper de forn, els pinteu amb ou batut.
  5. Per últim els enfornem a 250 graus durant 6 minuts.
  6. A menjar-los i disfrutar!!

Tipus de panellets

Actualment trobem molts tipus de panellets..a Cal Mosso podem trobar els panellets de pinyons (fets amb pinyons de la nostra terra), panellets d’ametlla, d’avellana, de coco, de maduixa, de xocolata, de cafè, de crema catalana, d’anís…i algun altre original!!

Història dels panellets

Tot i que en l’actualitat es tracta d’un dels dolços més coneguts de Catalunya, tot apunta que l’origen dels panellets és àrab de molts més segles enrere i que els van portar junt amb la seva influencia durant l’edat mitjana. A partir del s.XVIII es té constància que moltes llars catalanes cuinaven els seus propis panellets i els portaven a l’església com a ofrena.
Seguns alguns historiadors, els panellets poden ser una evolució d’antics àpats funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya vella, ja que era costum fer un dinar quan moria un familiar.
Una altra explicació de l’origen dels panellets té a veure amb l’ofici del camapaner. Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts durant tota la nit. Per tal que es distraiessin una mica i no fos tan pesat, durant la nit alguns veïns s’apropaven a l’església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D’aquest origen n’ha sortit la Castanyada, que recorda el costum de menjar castanyes, moniatos i panellets.

com fer Panellets recepta